Meer mogelijkheden

Deze database Bedevaart en bedevaartplaatsen in Nederland wordt voortdurend bijgehouden en geüpdatet. Via kan de bezoeker ook aanvullingen en mogelijke correcties doorgeven. Daarnaast wordt de BiN-database door het Meertens Instituut en het Katholiek Documentatie Centrum ook langzaam uitgebreid met nieuwe zoekmogelijkheden en gegevens over andere bedevaart- en pelgrimagevormen.

Pelgrimsroutes in Nederland

Nederland telt steeds meer wandelroutes. Een deel daarvan wordt als pelgrimsroute (of met een samenhangende benaming) betiteld. Het zijn in de regel nieuwgevormde paden die als pelgrimsroute worden belopen en beleefd. Deze database beperkt zich tot de in Nederland liggende paden. Dit bestand is in opbouw.

Vind hedendaagse pelgrimsroutes in Nederland

Buitenlandse bedevaartplaatsen

Niet alleen bezoeken Nederlanders bedevaartplaatsen in Nederland, door de eeuwen heen zijn zij ook naar plaatsen in het buitenland getrokken. Hieronder kan men zoeken naar welke plaatsen dat zoal het geval is geweest. Het gaat niet om beschrijvingen van de plaatsen of de bedevaart zoals in BiN, maar slechts om basale gegevens ter identificatie van die plaatsen en ter verwijzing naar de fysieke informatiedossiers in het BiN-archief in het KDC te Nijmegen, waar meer informatie over die plaatsen te vinden is. Dit bestand is in opbouw.

Vind door Nederlanders bezochte bedevaartplaatsen in buitenland

Gediskwalificeerde plaatsen

Voor het project ‘Bedevaartplaatsen in Nederland’ zijn ook honderden plaatsen onderzocht die ooit een keer als bedevaartplaats te boek stonden, maar die uiteindelijk geen bedevaartplaats bleken te zijn omdat het een foutieve toeschrijving betrof; of omdat het om een heiligenverering ging die alleen lokaal was; of omdat er geen duidelijke data blijken te zijn ter onderbouwing van de claim ‘bedevaartplaats’. Deze cultussen zijn deels wel beschreven. Die beschrijvingen kunnen nu ook online worden geraadpleegd.

Gediskwalificeerde plaatsen

Beschermheiligen

Hieronder vindt u een link naar een verwante Meertens-databank betreffende een aantal beschermheiligen van mens en dier en van heiligen voor het aanroepen van mooi of gunstig weer. De informatie is verzameld met behulp van een vragenlijst uit 1959 en dus hebben gegevens in de regel slechts geldigheid voor (omstreeks) het jaar 1959.
In tegenstelling tot de bedevaartbank bevat deze databank gegevens over zowel Nederland als ook Vlaanderen. Het gaat veelal om lokale heiligenvereringen, die soms ook een bedevaartkarakter vertonen en dan als (Nederlandse) bedevaartplaats ook in de BiN-database voorkomen.

Beschermheiligen in 1959

Lourdesgrotten

Hieronder vindt u een fotoserie van een aantal Lourdesgrotten in Limburg. Het betreft foto’s gemaakt in 2019-2020 door Rudi van Delden en Daniël Siegersma met een technische Phase One IQ150 camera. Sommige van deze grotten komen als bedevaartplaats ook in de BiN-database voor.

Lourdesgrotten in Limburg