Meer informatie

Bin in Cijfers

Enkele statistieken over de BiN vindt u hier.

Bedevaartclassificatie

Een uitgebreide verhandeling over de typologisch-historische indeling van de opgenomen bedevaartplaatsen vindt u hier. Deze tekst is overgenomen uit de inleiding op deel 1 van het boek Bedevaartplaatsen in Nederland (1997), met kleine aanpassingen en zonder de voetnoten (auteurs: Peter Jan Margry en Charles Caspers).

Opzet BiN-project

Over de wetenschappelijke opzet, afbakening, criteria en uitvoering van het project ‘Bedevaartplaatsen in Nederland’ (BiN) vindt u hier uitgebreide informatie. Deze tekst is overgenomen uit de inleiding op deel 1 van het boek Bedevaartplaatsen in Nederland (1997), zonder de voetnoten (auteurs: Peter Jan Margry en Charles Caspers).

De eind-evaluatie van het BiN-project kunt u hier downloaden. Het betreft de inleiding van deel 4 van Bedevaartplaatsen in Nederland (2004) (auteurs: Peter Jan Margry en Charles Caspers).

Archieven

Meertens Instituut

Het archief van de praktische uitvoering van het BiN-project, zoals dat vanuit het Meertens Instituut tot stand is gekomen, beslaat de periode 1993-2004. Het omvat correspondentie, verslagen, notulen en documentatie van de uitvoerders, de contacten met auteurs, instellingen, de wetenschappelijke adviesraad etc. Dit archief berust bij het Meertens Instituut en kan daar op verzoek worden ingezien (stuur een verzoek daartoe naar: bibliotheek@meertens.knaw.nl). De inventaris van dit archief is online te raadplegen: inventaris Archief

Katholiek Documentatie Centrum

In de collectie van het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen bevindt zich het documentatie- en bronnenbestand dat zowel aan basis van de vierdelige boekuitgave als van de online database Bedevaartplaatsen in Nederland (BiN) heeft gestaan. Het is een dynamisch bestand dat regelmatig met nieuw bedevaartmateriaal wordt aangevuld. Dit materiaal is in 2022 verplaatst van het Meertens Instituut naar de studiezaal van het KDC op de campus van de Radboud Universiteit. De papieren dossiers zijn daar te raadplegen. Een inventaris van dit bestand is online te raadplegen: Archief inventaris (let wel: deze inventaris is gemaakt in 2014 en dus slechts up to date tot dat jaar)

De in totaal meer dan 1280 dossiers bevatten het verzamelde inhoudelijke onderzoeksmateriaal: historische gegevens, correspondentie, documentatie, archiefstukken, (devotie-) prentjes, medailles, liedteksten, boekjes, affiches, ansichtkaarten, tijdschriften, brochures, knipsels, vragenlijsten, aantekeningen, typoscripten, foto’s, negatieven, kopieën, dia’s, videobanden, cassettebandjes, DVD’s, CD’s etc. (veelal origineel, soms in fotokopie), het omvat materiaal uit de periode van 1722 tot heden.

Het grootste deel van het bestand correspondeert alfabetisch (dossiergewijs) met de in het lexicon opgenomen bedevaartplaatsen (inv.nr. 1 – 686).

De documentatie omvat verder ook ruim vijfhonderd minidossiers (inv. nr. 687-1212) van ‘afgevallen bedevaartplaatsen’, plaatsen waarvan na nader onderzoek is gebleken dat het – vooralsnog – niet ging om een daadwerkelijke bedevaartplaats (maar bijvoorbeeld alleen een lokale heiligencultus of een foutieve toeschrijving in oude literatuur).

Verder omvat het dossiers van buitenlandse (veelal Europese) bedevaartplaatsen waar Nederlanders vanuit Nederland naar toe pelgrimeerden of pelgrimeren (inv.nr. 1214-1284).

Ten slotte omvat het nog een aantal thematische dossiers, o.m. over Maria, heiligen, bedevaartrituelen, zegeningen e.d.